VAARALAN VPK NYKYISIN

Vaaralan VPK:n toimitilat ovat tällä hetkellä Hakunilan kalliosuojassa. Jäseniä on palokunnalla noin 50 ja etsimme jatkuvasti uusia jäseniä mukaan toimintaamme.  Mikäli olet toiminnastamme kiinnostunut, niin ota rohkeasti yhteyttä palokunnan päällikköön tai täytä yhteydenottolomake niin otamme sinuun yhteyttä.

Palokunnallamme on sammutussopimus Keski-Uudenmaan Pelastuslaitoksen kanssa.

Hälytyksiä palokunnallamme on vuosittain noin 45 kappaletta.

Palokunnallamme on JVT-auktorisointi jälkivahingontorjuntatehtäviä varten. Osa hälytyksistämme onkin vahingontorjuntaan painottuvia.

VAARALAN VPK:N HISTORIAA

(Ote kunniajäsen I. Seetulan palokunnan 50 v. juhliin tehdystä historiikistä)

Kaikki vapaaehtoisuuteen perustuva toiminta saa aina alkunsa jostakin tarpeesta. Kun tarve todetaan, on vain ajan kysymys, kun ovat jo organisaatiot valmiina ongelman ratkaisemiseksi.

Näin on käynyt monen VPK:n syntymisen kohdalla.
Entä Vaaralan VPK?
Paloiko Vaaralassakin - silloin Fagerstassa - jokin rakennus tai muu kohde, vai oliko kylän asukkaat heränneet jo ennen kuin mitään ehti tapahtua? Kukaan ei varmasti osaa tätä enää kertoa.

Syyskuun 16. päivän iltana vuonna 1946 kokoontui joukko kylän miehiä Jalmari Laakson huvilaan kello 20.00 perustamaan palokuntaa kylälle.
Pöytäkirja kertoo paikalla olleen 15 henkilöä, mutta mainitsee heistä vain kahdeksan nimeltä.

Puhetta johti kokouksessa Jalmari Laakso ja pöytäkirjan kirjoitti Onni Vihermaa. Muita mukana olleita mainitaan: Veikko Levosalo, Leo Rajala, Aarne Honkala, Antti Holm, Reino Pajunen ja Gösta Fomin. 

Pöytäkirja tietää kokouksessa päätetyn vain kolme asiaa: Palokunta perustetaan, ensimmäinen johtokunta valitaan ja liitytään jäseneksi Suomen yleiseen palokuntaliittoon.

Mielenkiintoista on että palokunta sai nimekseen osittain suomenkielisen asun, vaikka kylän nimi silloin ja vielä monta vuotta perustamisen jälkeenkin oli ruotsinkielinen Fagersta.

Perustajajäsenet olivat ennakkoluulottomia ja vuonna 1947 perustivat Fagerstan vapaaehtoisen palokunnan.
Nimenmuutos tapahtui vuonna 1952, jolloin alun perin kaksikielinen nimi muutettiin muotoon Vaaralan Vapaaehtoinen Palokunta, taustana tälle päätökselle on pidettävä koko kylän nimen muuttumista Vaaralaksi.